Daytime vs. night skincare routine

BLOG

Daytime vs. night skincare routine

De eerste stap in het opbouwen van een effectieve nieuwe huidverzorgingsroutine is het kiezen van de  juiste producten voor je huidtype. De tweede stap is het uitzoeken van de volgorde in je nieuwe routine. Naast het leveren van de beste resultaten zal het  gebruik van het juiste product op het juiste moment  helpen om de kracht van elk product in je routine te maximaliseren. 

Je huidverzorgingsroutine voor overdag draait om de  bescherming  tegen de zon, vuil en vervuiling. Je routine voor 's nachts moet draaien om de  behandeling en je huid geven wat ze nodig heeft. Met andere woorden, overdag gaat het om bescherming en behoud van de huid, terwijl de huidverzorging 's nachts gericht is op het aanpakken van huidproblemen voordat het regeneratieproces van de slaap begint.

"De toename van TEWL (= transepidermaal waterverlies) is over het algemeen dramatischer in de avond en als je bedenkt dat veel van onze omgevingen binnenshuis worden verwarmd of gekoeld, zorgt dit voor nog meer druk op het vermogen van onze huid om vocht vast te houden."

Waarom de volgorde van je huidverzorgingsroutine belangrijk is.

Tussen oogcrèmes, serums en vochtinbrengende nacht- en dagcrèmes kan je huidverzorgingsroutine snel omslaan als je je producten niet op de juiste manier aanbrengt.  De volgorde waarin je je huidverzorgingsproducten aanbrengt, kan ervoor zorgen dat ze nog meer hun best doen. De algemene regel is dat je je huidverzorgingsproducten in lagen aanbrengt op basis van hun gewicht. Dermatoloog Michele Farber, MD van Schweiger Dermatology zegt dat producten van de dunste naar de dikste laag moeten worden aangebracht, zodat de zwaarste producten door de lichtste kunnen doordringen. Haal het meeste uit je huidverzorgingsroutine door onze  stap-voor-stap gids voor het layeren van je producten te volgen.

Hier vind je de beste volgorde van huidverzorgingsproducten om er zeker van te zijn dat je er het meeste uithaalt.

Je dagelijkse huidverzorgingsregime.

Stap 1: Reiniger

Je denkt misschien dat het reinigen van je huid voor het slapen gaan alles is wat je nodig hebt om fris wakker te worden, maar 's ochtends nog een keer afspoelen is een goed idee.

Bacteriën van je kussensloop kunnen zich verplaatsen naar je gezicht terwijl je slaapt. Maar zelfs als je je kussenslopen vaak wast, is een reiniging 's ochtends belangrijk. "Terwijl je 's nachts ligt te woelen en te draaien, worden bacteriën uit je speeksel en oliën uit je haar gemakkelijk overgebracht op je gezicht en ogen," legt Rachel Nazarian, M.D., dermatoloog bij Schweiger Dermatology Group in New York en New Jersey, uit. De waarheid is dat  geen van je huidverzorgingsbehandelingen zou werken als je niet begint met een schone huid.

Een goede huidverzorging begint met het dagelijks gebruik van een zachte, niet uitdrogende reinigingscrème. Spoel je gezicht nat met warm water, meng een kleine hoeveelheid cleanser met water in je handen om een  zacht schuim te creëren. Masseer het in je huid met zachte cirkelvormige bewegingen, waarbij je het gebied rond je ogen vermijdt.

Stap 2: Exfoliëren (een of twee keer per week)

De meeste experts adviseren één of twee keer per week te exfoliëren om opgehoopt vuil en olie aan te pakken, dofheid te verminderen en dode huidcellen weg te vegen (wat een gezonde celvernieuwing bevordert).

Scrubs verwijderen dode huidcellen op milde wijze, terwijl chemische scrubs en peelings de poriën zelf een grondige reiniging geven. Sommige  scrubs, zoals een enzymatisch poeder, veranderen in een romig, reinigend schuim wanneer ze met water worden gemengd om diep te scrubben, de  huid te ontdoen van verontreinigende stoffen en huidcellen doden voor een stralende, gladdere huid.  Focus je exfoliërende energie op de gebieden met mee-eters of  schilfers (vooral neus en wangen), omdat dat de gebieden zijn waar verstopte poriën de neiging hebben om op te duiken.

Stap 3: Essence

Deze stap, die vaak wordt overgeslagen, biedt  tal van huidverbeterende voordelen, waaronder het in  balans brengen van de pH-waarde van de huid, zodat deze in topvorm is om serums en vochtinbrengende crèmes te absorberen. De exacte oorsprong van Essence is niet bekend, maar in Japan kan het worden teruggevoerd op eeuwenoude schoonheidsrituelen van geisha's.

Een  essence is een sterk geconcentreerde lotion die de huid oplaadt en hydrateert met zijn  verkoelende serumachtige textuur. Essences zitten boordevol herstellende ingrediënten zoals fruit- en bloemenextracten om je  huid te helpen herstellen na het reinigen. Ze zorgen voor hydratatie en celvernieuwing voor een compactere en stralende huid, klaar om de producten die je daarna aanbrengt te absorberen. Het gebruik van een essence zorgt voor de voeding die je huid nodig heeft om er de hele dag frisser uit te zien.

Stap 4: Plaatselijke acne medicatie 

Als je last hebt van puistjes of een huid hebt die  vatbaar is voor puistjes, moeten acne-medicijnen zoals salicylzuur en benzoylperoxide nu rechtstreeks op een schone, droge huid worden aangebracht. Hierdoor kunnen de medicijnen in de huid worden opgenomen en hun werk doen op de meest effectieve manier. 

Een  uitzondering op deze regel zijn de retinoïden, die soms kunnen worden  aangebracht nadat een vochtinbrengende crème is aangebracht, om het ontstaan van droogte en irritatie van de huid te voorkomen. Als je op zoek bent naar een booster die imperfecties, vergrote poriën en puistjes aanpakt, zodat ze minder zichtbaar worden en je een gladde, schone en egale huid krijgt, probeer dan een concentraat dat Tea tree en Mandelic Acid combineert.

Stap 5: Antioxidant Serum

Serums zijn super geconcentreerde, voedende behandelingen die specifieke problemen aanpakken, dus het is beter om ze zo dicht mogelijk bij de huid te houden.

Het gebruik van een antioxidant concentraat met vitamine C voor overdag verbetert niet alleen de zichtbaarheid van pigmentvlekken, een ongelijkmatige teint en vergrote poriën, maar biedt ook een reeks voordelen - van het afzwakken van de ontstekingsreactie van je huid tot het neutraliseren van schade door UV-stralen en milieuverontreinigende stoffen.

Stap 6: Oogcrème

De huid rond de ogen is de dunste en meest kwetsbare huid van het gezicht en de eerste die tekenen van vroegtijdige veroudering vertoont.

Regelmatig gebruik van oogcrème houdt de ooglidhuid elastisch en kan fijne lijntjes en collageenverlies tegengaan of voorkomen.  Dep met je vingers een klein beetje  oogcrème  onder  en rond je ogen, op het  bovenste ooglid en net  onder de boog van de wenkbrauw. Bewaar je oogcrème in de koelkast voor een extra verkoelende factor.

Stap 7: Moisturizer met zonnebrandcrème

Je huid hydrateren met SPF is de belangrijkste stap in je huidverzorgingsroutine.

Vocht inbrengen hydrateert niet alleen je huid, maar zorgt er ook voor dat  alle producten uit stappen één tot en met zes goed  worden opgenomen. De CDC raadt aan regelmatig een zonnebrandcrème te gebruiken voordat je naar buiten gaat, zelfs op bewolkte of koele dagen. Een vochtinbrengende crème met een hoge beschermingsfactor beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen en beschermt haar tegen de stress en agressies van het stadsleven, zoals fijne deeltjes en zware metalen, die huidveroudering versnellen. De World Health Organization meldt dat tot 90% van de zichtbare veranderingen die aan veroudering worden toegeschreven, kunnen worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon.

Je avond huisverzorgingsregime.

Stap 1: Verwijder make-up

Veel make-upmerken zijn waterproof, waardoor gewone reinigingsmiddelen deze niet grondig kunnen verwijderen. Daarom moet je  evenveel zorg besteden aan het verwijderen van make-up als aan het aanbrengen ervan.

Veeg lippenstift af, verwijder voorzichtig mascara en verwijder je smokey eye met een make-up remover.

Stap 2: Reiniger

Ook het reinigen van je gezicht met alleen een  make-up remover is niet goed genoeg, waarschuwen deskundigen. Hoewel ze make-up en vuil verwijderen, laten ze ook een  residu achter. Gebruik ze eerst om make-up te verwijderen als dat nodig is, en spoel vervolgens de resten en achtergebleven oliën en bacteriën weg met een crèmereiniger die make-up, SPF, stof en resten die zich overdag verzamelen verwijdert. Zo blijft je huid fris en perfect voorbereid om je huidverzorgingsproducten voor de nacht te absorberen. 

Stap 3: Exfoliëren (één of twee keer per week)

Of je 's ochtends of 's avonds exfolieert hangt af van je  persoonlijke gewoonten en levensstijl, zegt dermatoloog Harold Lancer, MD. Als je make-up draagt, helpt 's avonds exfoliëren om achtergebleven make-updeeltjes van de huid te verwijderen en ervoor te zorgen dat je producten goed doordringen, voegt hij eraan toe. Breng de scrub aan op je gezicht,  vermijd contact met je ogen, masseer het product en spoel je gezicht vervolgens grondig af.

Stap 4: Essence 

Je zou  iedere keer dat je je gezicht wast een essence moeten gebruiken, vooral voordat je naar bed gaat. Zie het als een eerste vochtinjectie in een pas gereinigde huid. Met name het gebruik van een essence voor het slapen gaan  helpt je huid ook andere producten in je nachtverzorging te absorberen, waardoor producten zoals een serum effectiever worden. Breng de essence zachtjes aan met de palm van je hand door middel van tikkende bewegingen.

Stap 5:  Plaatselijke Acne Medicatie

Ook al is het verleidelijk als je te maken hebt met een huid die snel last heeft van puistjes, de hele dag door plaatselijke acne-medicijnen in te smeren, verhelpt acne niet sneller. Maar het zal je huid super droog en geïrriteerd maken. Als je meerdere acnebehandelingen tegelijk gebruikt (bijvoorbeeld salicylzuurlotion, bovenop benzoylperoxidecrème, bovenop Retin A-gel), loop je ook  het risico dat je huid te droog wordt en gaat irriteren. Leg geen laagjes producten op je huid. Gebruik de  producten verspreid over de dag - bijvoorbeeld 's ochtends een salicylzuur reinigingsproduct en 's avonds een benzoylperoxide lotion.

Stap 6: Serum

Ga de effecten van de vervuiling van de dag tegen en verhelder je teint door je behandelingen en huidverzorgingsboosters in lagen op te bouwen. Door 's nachts een serum te gebruiken dat rijk is aan antioxidanten en vitamine C, helpt je huid zich te regenereren terwijl je slaapt, waardoor fijne lijntjes en onzuiverheden worden tegengegaan. Net als de rest van het lichaam repareert,  herstelt en regenereert de huid het grootste deel terwijl we slapen. Daarom kunnen de meeste  gerichte huidverzorgingsbehandelingen - zoals voorgeschreven medicijnen (tretinoïne, acne- en rosaceacrèmes), retinolcrèmes, peelingbehandelingen (peel pads en maskers) en anti-aging serums (gevuld met peptiden, groeifactoren en andere biologisch actieve ingrediënten) -  beter 's nachts worden gebruikt. Als je  meerdere boosters gebruikt, gelden dezelfde regels: ga van het  dunste product naar het dikste.

Stap 8: Moisturize

Tijdens de slaap wordt het  transepidermaal waterverlies van de huid verhoogd, wat betekent dat vocht uit de huid wordt weggezogen terwijl we slapen. Het gebruik van een tripeptide crème met palmitoyl tripeptide-5 en paardenbloem extract voordat je naar bed gaat beschermt je huid tegen uitdroging. Om het  effect van je vochtinbrengende crème  te maximaliseren, breng je hem aan en wrijf je hem met  zachte cirkelvormige bewegingen van het midden naar buiten toe in je huid. Deze dagelijkse massage vermindert wallen, stimuleert de bloedsomloop, geeft je huid energie en laat de spierspanning in je gezicht los.

Stap 9: Masker

Nachtmaskers bevatten meestal hydraterende of remodellerende bestanddelen zoals hyaluronzuur en retinol, en hun consistentie is dik maar niet-comedogeen, wat betekent dat ze de huid laten ademen zonder dat de poriën verstopt raken. Een leave-on masker met gluconolacton en alfaglucaangist kan je helpen je huid te revitaliseren van onzuiverheden en ophopingen, en 's morgens een stralende huid te onthullen.  Nachtmaskers kunnen  het beste als laatste stap worden aangebracht - bovenop een complete behandeling - het beste  vlak voordat je naar bed gaat, volgens Dr. Craig Kraffert, een dermatoloog met een Dermatologie-certificaat. Masseer het masker in je huid met bewegingen van het midden naar buiten toe. Slaap 's nachts met het masker op en masseer het de volgende ochtend.

De wisseling van de seizoenen kan betekenen dat je je huidverzorgingsroutine zich een beetje moet aanpassen, maar het hoeft niet ingrijpend te zijn. In de winter draait het allemaal om extra hydratatie. Het koude weer zorgt voor een droge huid en de wind kan de huid ook beschadigen. Misschien wil je overschakelen op een meer hydraterende reiniger als aanvulling op je dagelijkse moisturizer. Omgekeerd kan je huid in de zomer vetter zijn en kun je een olievrije reiniger gebruiken. Zonnebrandcrème is een basisproduct voor alle seizoenen, maar in de zomermaanden kun je voor dagelijks gebruik beter een wat lichtere crème gebruiken. En als je huid verandert - door de omgeving, hormonen of iets anders - moet je je routine daarop aanpassen.

Als het op huidverzorging aankomt, maakt het een groot verschil als je je aan de regels houdt. Haal het meeste uit je producten door deze basisadviezen op te volgen. We beloven je dat je huid je dankbaar zal zijn!

Voor meer informatie over de producten kan je terecht op de webshop van Bellissima.


Bron: https://nl.comfortzoneskin.com/blogs/blog/daytime-vs-night-skincare-routine

Auteur: Jaclyn LaBadia