Hoe kom je van ouderdomsvlekken af?

BLOG

Hoe kom je van ouderdomsvlekken af?

Ook al proberen we er niet aan te denken, we weten allemaal dat ons lichaam zal veranderen naarmate we ouder worden. De trap wordt wat moeilijker om op te lopen. Op een dag zullen we plotseling kleine grijze plukjes in ons haar zien. En helaas zal onze huid wat meer tekenen van ouderdom vertonen, door rimpels, littekens of ouderdomsvlekken.


Je kunt niet helemaal voorkomen dat je ouder wordt. Maar je kunt de tekenen van veroudering wel vertragen (en in sommige gevallen zelfs terugdraaien!) met een aantal eenvoudige leefgewoonten, zoals het vermijden van blootstelling aan de zon en het gebruik van effectieve huidverzorgingsproducten.


Niet alleen zijn ouderdomsvlekken grotendeels te voorkomen, maar zelfs als je ze al hebt, zijn er dingen die je kunt doen om ze te vervagen.


"Ouderdomsvlekken en levervlekken hebben ontstekingen als verergerende factor, daarom is het belangrijk om een ontstekingsremmer op te nemen in de behandelingskuur. Dermatologen gebruiken hiervoor vaak een topisch steroïde, dat effectief kan zijn, maar slechts voor een korte periode kan worden gebruikt. Als je thuis verzorgingsproducten gebruikt om levervlekken te verminderen, zoek dan naar milde en plantaardige ingrediënten met ontstekingsremmende eigenschappen."  Christine Lee, Board Certified Esthetician en [ comfort zone ] Master Educator.


Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken, ook wel levervlekken of zonnevlekken genoemd, zijn vlekken van een ongewoon donkere huid op je lichaam. Ze worden ouderdomsvlekken genoemd omdat de kans het grootst is dat ze na je 50e ontstaan, hoewel sommige mensen ze eerder in hun leven ontwikkelen.

Ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door hyperpigmentatie van je huidcellen. Dit betekent dat je huid te veel pigment (kleur) gaat produceren, waardoor ze donkerder lijkt dan normaal. Het pigment dat huidkleur produceert heet melanine.


Waarom begint je huid te veel melanine aan te maken? Het komt allemaal neer op blootstelling aan de zon. Ultraviolette (UV) stralen van de zon versnellen de natuurlijke melanineproductie van je lichaam. Na verloop van tijd kunnen UV stralen ervoor zorgen dat je huid dit donkere pigment gaat overproduceren, waardoor ouderdomsvlekken ontstaan.


In tegenstelling tot sproeten, die vervagen na blootstelling aan de zon, zijn ouderdomsvlekken meer permanent. Ze lijken echter wel op een hoopje sproeten. Ze komen het meest voor op delen van de huid die vaak aan de zon worden blootgesteld, zoals je gezicht, armen of handen, maar ook de bovenkant van je voeten.


Levervlekken zijn niet pijnlijk of jeuken niet, maar ze duiden er wel op dat je lichaam een aanzienlijke hoeveelheid blootstelling aan de zon heeft ondergaan. Hoewel ouderdomsvlekken niet wijzen op een ernstige medische aandoening, is het toch verstandig ze in de gaten te houden, omdat ze kunnen lijken op sommige vormen van huidkanker.


Sommige mensen lopen meer risico op het ontwikkelen van ouderdomsvlekken, waaronder mensen die:

- Van nature een lichte huid hebben;

- Zonnebanken gebruiken;

- Buiten werken;

- In het verleden extreem verbrand zijn door de zon.


Als je onder een van deze categorieën valt, maar nog geen ouderdomsvlekken hebt ontwikkeld, is het een goed idee om je huid nu te gaan beschermen. In tegenstelling tot sproeten of verbranding door de zon, ontstaan ouderdomsvlekken niet onmiddellijk als je te veel aan zonlicht wordt blootgesteld. In plaats daarvan kunnen ouderdomsvlekken ontstaan door blootstelling aan zonlicht naarmate je ouder wordt.


Dit betekent dat als je jarenlang te veel aan de zon bent blootgesteld, maar je je huid nu goed begint te beschermen, je ouderdomsvlekken misschien niet helemaal kunt voorkomen. Maar je zult waarschijnlijk wel de omvang en de ernst ervan verminderen als ze zich toch ontwikkelen.


Behandeling tegen ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn op zich niet gevaarlijk, maar sommige mensen willen ze om cosmetische redenen laten verwijderen of vervagen. Gelukkig zijn er veel behandelingsmogelijkheden voor ouderdomsvlekken, hoewel het zelfs na de behandeling enkele maanden kan duren voordat je resultaat ziet


Als je vragen hebt over het plannen van een behandeling om ouderdomsvlekken te vervagen, neem dan contact op met een dermatoloog. Alle onderstaande behandelingen kunnen poliklinisch worden uitgevoerd in een dermatologische praktijk.


Crèmes die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn

Er zijn veel huidverlichtende crèmes die jouw ouderdomsvlekken kunnen helpen vervagen. Wat wij je aanraden is om op zoek te gaan naar boosters die retinol, retinal of 4-N-Butylresorcinol, en niacinamide bevatten.

Deze formules hebben een andere concentratie dan een crème op voorschrift, maar afhankelijk van de ernst van je ouderdomsvlekken, kunnen ze nog steeds zeer effectief zijn bij het verminderen van hun verschijning en geven ze de voorkeur om agressies voor de huid te vermijden. 


Blijf weg van crèmes die kwik bevatten of ingrediënten zoals calomel, cinnabaris, hydrargyrioxydum rubrum, of kwikzilver. Kwik is uiterst gevaarlijk en mag nooit op de huid worden aangebracht. Het kan ernstige lever- en zenuwstelselproblemen veroorzaken voor jou en voor de mensen om je heen.

Houd er rekening mee dat je misschien een aantal maanden een crème zonder recept of op recept moet gebruiken voordat je ouderdomsvlekken zichtbaar zullen vervagen.


Exfoliërende chemische peelings

Chemische peelings zijn effectief bij het verminderen van ouderdomsvlekken omdat ze in feite de bovenste huidlagen verwijderen. Aangezien ouderdomsvlekken het donkerst zijn in deze lagen, maakt het verwijderen van deze lagen je ouderdomsvlekken lichter.

Het is aangeraden om je eerste chemische peeling te laten behandelen in het instituut. Meer informatie over deze behandeling kan je hier terugvinden.

Chemische peelings uitgevoerd door een dermatoloog zijn intensiever, dus je huid kan er enkele weken rood van zijn. Daarom geven veel mensen de voorkeur aan spa-behandelingen en cosmetische oplossingen. In dat geval ben ik er om je te helpen!


Dermabrasie of microdermabrasie

Zowel dermabrasie als microdermabrasie zijn processen waarbij je huid diep wordt geëxfolieerd. Als je je een stukje schuurpapier kunt voorstellen dat een stuk hout gladstrijkt, dan heb je enig idee van wat dermabrasie is.

Bij dermabrasie wordt je huid geëxfolieerd met behulp van een borstel. De bovenste huidlaag, die de donkerste ouderdomsvlekken bevat, wordt afgeschuurd. Na verloop van tijd groeit er nieuwe huid voor in de plaats die minder donker van kleur is. In de tussentijd kan je huid rood en gezwollen zijn.

Microdermabrasie is een soortgelijk, maar minder intensief proces. In plaats van een borsteltje worden kleine kristallen gebruikt om je huid te exfoliëren. Hierdoor zijn de nadelige effecten van roodheid en zwelling minder merkbaar, maar de resultaten zijn ook minder zichtbaar. Wens je meer informatie over deze behandeling? Klik hier.


Laser resurfacing

Laser resurfacing is een intrigerende optie voor veel mensen die ouderdomsvlekken willen verminderen omdat het, in tegenstelling tot cryotherapie, dermabrasie of chemische peelings, het huidoppervlak niet beschadigt.

Bij laser resurfacing schijnt een dermatoloog met een laser op je ouderdomsvlekken. Deze laser vernietigt de cellen die verantwoordelijk zijn voor je hyperpigmentatie. Laser resurfacing vereist meerdere behandelingen en kan tijdelijk korstjes veroorzaken op de plaats van je ouderdomsvlekken.


Hoe voorkom je ouderdomsvlekken?

Als je nog geen last hebt van ouderdomsvlekken, gefeliciteerd! Een levenslange gewoonte om je huid goed te beschermen is essentieel om in de toekomst geen ouderdomsvlekken te krijgen. Het beste wat je kunt doen om ouderdomsvlekken te voorkomen, is zonnebrandcrème aanbrengen op alle delen van je lichaam die regelmatig aan de zon worden blootgesteld.

Veel mensen zien het belang in van het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème als onderdeel van hun gezichtsverzorgingsroutine, wat als bijkomend voordeel heeft dat het rimpels en droogheid in het gezicht helpt voorkomen. Maar aangezien ouderdomsvlekken kunnen ontstaan op elke huid die aan overmatig zonlicht wordt blootgesteld, is het aan te raden overal op het lichaam zonnebrandcrème aan te brengen.

Daarnaast kan het beperken van blootstelling aan de zon tijdens de piekuren (10.00 tot 14.00 uur) helpen het risico op ouderdomsvlekken te verminderen. Als je toch de zon in moet, smeer je dan goed in met zonnebrandcrème en draag een hoed om je gezicht en nek te beschermen tegen blootstelling aan de zon.

Zelfs als je al tekenen van ouderdomsvlekken ziet, is het een goed idee om te beginnen als je je niet consequent insmeert met zonnebrandcrème en blootstelling aan de zon vermijdt. Dit kan andere tekenen van veroudering helpen voorkomen, zoals rimpels en fijne lijntjes, en kan je ook helpen beschermen tegen het ontwikkelen van huidkanker.


Shop hier de zonnebrandproducten.


Wanneer een dermatoloog raadplegen voor ouderdomsvlekken?

In de meeste gevallen is het niet nodig een dermatoloog te raadplegen voor ouderdomsvlekken. Ze zijn niet gevaarlijk of pijnlijk, en ze hoeven niet behandeld te worden. Ouderdomsvlekken kunnen echter lijken op sommige vormen van huidkanker, dus als je niet zeker weet of je ouderdomsvlekken krijgt of dat je een andere aandoening hebt, moet je zeker een dermatoloog raadplegen.

Ouderdomsvlekken lijken meestal op sproeten, hoewel ze tot een halve centimeter groot kunnen zijn. Als je een nieuwe ouderdomsvlek opmerkt (of een andere nieuwe huidaandoening), is het een goed idee om je dermatoloog te laten kijken. Als ze niet zeker weten of een donkere vlek goedaardig of kankerachtig is, kunnen ze beslissen om een huidbiopsie te nemen.

Zelfs als bij jou al eerder ouderdomsvlekken zijn vastgesteld, moet je contact opnemen met je dermatoloog als je vlekken ziet die:

- Van kleur veranderen;

- Zwart worden;

- Een onregelmatige rand hebben (niet glad);

- Groeien.

Je dermatoloog moet deze vlekken beoordelen om er zeker van te zijn dat er zich geen huidkanker ontwikkelt in het gebied.

Er zijn veel aspecten van het ouder worden die we niet in de hand hebben. Maar het voorkomen en verminderen van ouderdomsvlekken is wel mogelijk! Als je last hebt van vervelende ouderdomsvlekken, neem dan contact op met je dermatoloog om te bepalen wat voor jou de beste behandeling is.


Doelbewuste huidverzorging kan ouderdomsvlekken voorkomen.

De producten van [comfort zone] zijn ontworpen om je lekker in je vel te laten voelen, en tegelijkertijd de planeet te voeden. Niemand zou zich hoeven te schamen voor ouderdomsvlekken of andere tekenen van veroudering. Door dagelijks gebruik te maken van een zonnebrandcrème in combinatie met een milde scrub en een vitamine C-booster, kun je je huid voeden en beschermen.


Shop hier de producten van [comfort zone].


Bron: https://nl.comfortzoneskin.com/blogs/blog/afkomen-van-ouderdomsvlekken